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RE: Request for Opinion
Dear Attorney General Van Hollen:

I have been directed by the Langlade County Finance Committee (3-2 vote) to
request your opinion, pursuant to Wis. Stat. § 59.42(1)(c), on the following question:

Does a county have the authority to exchange surplus funds for United
States gold coins?

I have previously advised the Finance Committee in the form of an oral opinion
that the county does not have the authority to exchange surplus funds for U.S. gold or
silver coins, or other forms of bullion. My opinion is based upon an interpretation of
the proposed "exchange" as a financial transaction and specifically as an "investment"
of county funds governed by Wis. Stat. § 66.0603(1m). My opinion is also based upon
an examination of a county's authority as it pertains to engaging in the proposed
financial transaction as well as an analysis of applicable statutes, and previous
Opinions of the Wisconsin Attorney General.

I. The "exchange" of county funds for U.S. gold coins is an "investment".

United States gold coins are considered legal tender at their numismatic or
denominational value, the same as paper currency such as Federal Reserve Notes.
However, U.S. gold coins cannot be purchased at their legal tender or numismatic
value. For example, at the time of submitting this request, the American Eagle U.S.
gold coin containing one troy ounce (22 karats) of gold with a numismatic value of $50
can be purchased from the U.S. Mint for $2,035.00. According to the U.S. Mint:
“Pricing for these numismatic precious metal coins is based on the United States
Mint’s precious metal pricing policy and changes periodically with the fluctuating price
of gold". Based upon my research, it appears that gold coins or bullion can only be
purchased at the price set by the market for such precious metals with valuations
based upon the weight and purity (karat) of the metal. Since the price of gold is
subject to market fluctuations, the "exchange" of surplus funds for gold coins may




represent a net increase or decrease in the value of the initial exchange of surplus
funds depending upon the fluctuating market price of gold. Therefore, I view the
"exchange" proposed by the Finance Committee as a financial transaction and more
specifically as an investment governed by Wis. Stat. § 66.0603(1m) (Attachment B).

My interpretation of the proposed "exchange" is also supported by the plain
meaning of the term "investment' as applied to the purposes enumerated for the
exchange. The term "investment" is not defined within Wis. Stats. § 59.61 and
§ 66.0603, and therefore I have applied the plain meaning of the term. "Investment" or
the act of investing is defined by The American Heritage Dictionary (Third Edition) as:
"to commit money in order to gain a financial return; to spend or devote for future
advantage or benefit'. Although members of the Finance Committee identified several
reasons to support the proposed exchange, the primary rationale for the exchange
seemed to be a concern that given the current economic conditions, county funds
deposited or invested in the form of U.S. currency will not maintain its value when
adjusted for inflation, whereas converting a portion of county surplus funds to U.S.
gold coins would likely result in these exchanged funds maintaining (or even
increasing) their value against inflation. Additionally, committee members expressed
concerns about the effect of the ever-increasing U.S. government debt on the value of
county surplus funds held in the form of a "fiat" currency with no intrinsic value,
whereas U.S. gold coins have an intrinsic value as a precious metal. It is my belief
that the "exchange" proposed by the committee would commit county funds in order to
gain a financial return and/or to devote a portion of the county funds for a future
advantage or benefit, and therefore I view this "exchange" as an "investment" governed
by Wis. Stats. § 59.61 and § 66.0603.

II. The county may only deposit or invest county funds as authorized by statute.

A county is a creature of the legislature and as such, it has only those powers
that the legislature by statute provided. Wis. Const, art. IV, § 22. Wisconsin courts
consistently have interpreted counties' powers as arising solely from the statutes.

The Wisconsin Attorney General has previously outlined the applicable
standard of review involving questions of a county's authority (OAG 2-07, 2007 Wis.
AG LEXIS 3 (June 8, 2007)), as follows:

“Wisconsin Stat. § 59.03(1) provides in part that "[ejvery county may
exercise any organizational or administrative power, subject only to the
constitution and to any enactment of the legislature which is of statewide
concern and which uniformly affects every county." In Jackson County
v. State, 2006 WI 96, PP 19-20, 293 Wis. 2d 497, 717 N.W.2d 713, the
court described the home rule authority of counties:

The county correctly asserts that Wis. Stat. § 59.03 is a broad
grant of power to counties. . . . When exercising home rule power, a
county must be cognizant of the limitation imposed if the matter has

2



been addressed in a statute that uniformly affects every county as such
legislation shows the matter is of statewide concern. Mommsen v.
Schueller, 228 Wis. 2d 627, 635, 599 N.W.2d 21 (Ct. App. 1999).
Wisconsin courts have previously recognized that while some subjects
are exclusively a statewide concern, others may be entirely a local
concern and some subjects are not exclusively within the purview of
either the state or of a county. Id at 636. For those subjects where both
the state and a county may act, the county’s actions must "complement
rather than conflict with the state legislation." State ex rel. Ziervogel v.
Washington County Bd. of Adjustment, 2004 WI 23, P 37, 269 Wis. 2d
549, 676 N.W.2d 401.

Four factors assist us in determining how a county’s action is to

be analyzed:

(1) whether the legislature has expressly withdrawn the power of
municipalities to act;

(2) whether the ordinance logically conflicts with the state legislation;

(3) whether the ordinance defeats the purpose of the state legislation;

or

4) whether the ordinance goes against the spirit of the state
legislation. Mommsen, 228 Wis. 2d at 636-637 (citing Anchor
Sav. & Loan Ass’n v. EOC, 120 Wis. 2d 391, 397, 355 N.W.2d 234
(1984); U.S. Oil, Inc. v. City of Fond Du Lac, 199 Wis. 2d 333,
345, 544 N.W.2d 589 (Ct. App. 1996). If any one of the four
factors set out in Mommsen is met by a county’s action, that
action is without legal effect. Ziervogel, 269 Wis. 2d 549, P 38
(citation omitted).”

Pursuant to Wis. Stat. § 59.61 (Attachment A), the State legislature has granted
authority to counties to engage in certain specified financial transactions. As a
starting point, this statute requires that all monies collected or received on behalf of
the county shall be paid into the county treasury (Wis. Stat. § 59.61(1)(c)). Upon
receipt into the county treasury, then the county treasurer has essentially three types
of financial transactions that are available (Wis. Stat. § 59.61(3)): 1) deposit funds into
depositories designated by the County Board; 2) invest funds in investments
authorized by statute; and 3) retain funds in an amount not to exceed $3,000 for
immediate use.

Although the State legislature has granted counties some discretionary
authority with regards to the type of financial transaction to consider (i.e. whether to
deposit or invest county funds), the statute clearly limits such financial transactions
to those authorized by statute. Therefore, it is my opinion the county does not have
the authority to engage in any financial transaction involving the deposit or
investment of County funds not specifically authorized by statute, as the State has
expressly limited that power. Moreover, any action taken by the county board to
authorize a deposit or investment of county funds in a manner that is not expressly
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authorized by statute would logically conflict with state legislation and also violate the
purpose and spirit of such legislation (i.e., regulation of financial transactions of local
governments is a matter of statewide concern, and such regulations apply uniformly to
all counties).

Members of the Langlade County Finance Committee have expressed concern
about the security of County funds placed in depositories and investments as
authorized by law given recent federal court decisions involving the use of “segregated”
client funds to pay institutional debts, or use of placing such funds at risk as
collateral in other investment schemes that are not authorized by the individual
depositor/investor.

I11. The "exchange" of county funds for U.S. gold coins is not authorized bv statute.

As stated previously (Section II above), county funds may be deposited in active
deposits; meaning that these funds must be available for withdraw on demand (Wis.
Stat. § 59.61(3)). Additionally, any county funds that are not immediately needed may
be invested in investments as authorized by statute (Wis. Stats. § 59.61(3) and
§ 66.0603). To the extent that the funds paid into the county treasury are already in
the form of U.S. gold or silver coins, then it is my opinion that such funds can be
deposited or invested as authorized by statute. However, the question raised by the
Finance Committee is whether county funds that have already been paid into the
county treasury may be "exchanged" for U.S. gold coins. As previously stated (Section
I above), it is my opinion that the proposed "exchange" would constitute an
"investment" of county funds.

The Wisconsin Attorney General has previously opined on the scope of a
county's investment authority (OAG 62-88, 1988 Wisc. AG LEXIS 65 (October 24,
1988)), finding that: "The manner in which, and the investments in which, public
funds may be invested by local governmental entities is strictly regulated and
specifically detailed in a number of statutes”. In this Opinion, the Attorney General
determined that a county could not invest in a mutual fund on the basis that the term
"mutual fund" did not appear in any of the statutory sections pertaining to
investments, and as a general rule, where the statutes authorize certain specified
investments, those investments not enumerated are not permitted. Similarly, the
investment in U.S. gold coins or bullion also does not appear in Wis. Stat.
§ 66.0603(1m), and therefore I conclude that such investment is not permitted.

V. Protecting municipal deposits and investments.

If the County is limited to placing county funds in depositories and investments
as specifically authorized by law, then Finance Committee members expressed
concerns about the security of county funds given recent federal court decisions
involving the use of "segregated” client funds to pay debts of the financial institution,
and use of "segregated” client funds as collateral for unauthorized investments. (See,
In re Sentinel Mgmt Group, 689 F.3d 855, 2012 U.S. App. LEXIS 16546 (7t Cir. Ill.
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2012); see also, In re MF Global Holdings Ltd. Inv. Litig., 2012 U.S. Dist. LEXIS 58792
(J.P.M.L. Apr. 23, 2012). I'm not certain how municipal deposits or investments may
be impacted by these decisions, but I advised the Finance Committee to consider
adopting deposit and investment guidelines to better manage risks, including:
collateralization, security diversification, financial institution limits, and maturity
restrictions. To the extent that deposits are not adequately insured or investments are
not guaranteed to increase in value, the Finance Committee is concerned that a "safe
harbor" for County surplus funds does not currently exist. The Finance Committee
views the "exchange" for U.S. gold coins as a safer harbor for County funds than the
deposits and investments currently authorized -by law. I advised the Finance
Committee that the County is without authority to consider the proposed exchange
until such time as the State grants additional deposit or investment authority to
governing boards.

Sincerely,

“labo ) Sk

Robin Jafnes| Stowe
Langlade™€dunty Corporation Counsel
State Bar No. 1016640

Enclosures (Attachments A and B)



